Članci poređani po datumu: Četvrtak, 14 Septembar 2017

Poreska uprava Republike Srbije saopštila je danas da je u toku uručenje rešenja o utvrđenom porezu na registrovano oružje za 2017. godinu.

Objavljeno u Vesti

Predsednik Opštine Alibunar, Predrag Belić i sekretar Sportskog saveza opštine Alibunar Davor Petrović, bili su domaćini delegacije Rukometnog saveza Vojvodine.

Objavljeno u Vesti
Četvrtak, 14 Septembar 2017 08:58

Odobren kredit za izgradnju vetroparka u Alibunaru

Međunarodna finansijska korporacija (IFC) članica Grupacija Svetske banke odobrila je kredit od 19,1 miliona evra belgijskom proizvođaču obnovljive energije, Elicio, za izgradnju vetroparka u Alibunaru.

To će pomoći da se podstakne proizvodnja obnovljive energije u Srbiji i unapredi energetska ponuda i snabdevanje energijom domaćinstava i privrede u Vojvodini, navodi se u saopštenju.

Projekat će pomoći i da Srbiji ispuni obaveze u okviru Ugovora o energetskoj zajednici, koji predviđa da u 2020. godini 27 procenata potrošene energije u Srbiji treba da potiče iz obnovljivih izvora.

- Veliko angažovanje i podrška IFC-ja dokaz su snage projekta, kao i sposobnosti i spremnosti Srbije da privuče velike investicije u obnovljivu energiju, rekao je generalni direktor kompanije Elicio Ludo Vandervelden i dodao da su nedavne izmene zakona o obnovljivoj energiji stvorile uslove da se započne izgradnja.

Podseća se da je Srbija među najvećim proizvođačima gasova sa efektom staklene bašte u Evropi, s obzirom da 70 procenata njene proizvodnje električne energije potiče iz starijih termoelektrana na ugalj, dok istovremeno ima neiskorišćene kapacitete u oblasti obnovljive energije.

- Projekat će pomoći da se diverzifikuje zastareli i visokozagađujući energetski miks Srbije, smanji emisija gasova sa efektom staklene bašte za procenjenih 123.644 tona godišnje i otvori između 70 i 100 radnih mesta do 2018. godine“, ističe se u saopštenju.

Iz IFC-a naglašavaju da je vetropark u Alibunaru najveći projekat finansiranja takvog vida energetskog postrojenje u Srbiji do sada, a predstavlja i podršku borbi protiv klimatskih promena.

On je, kako se u saopštenju dodaje, i rezultat rada IFC-ja sa Vladom Srbije na unapređenju podzakonskih akata i standardnih modela ugovora o otkupu proizvedene električne energije.

Izvor: Mondo

Objavljeno u Vesti