Licitacija zemljišta u opštini Alibunar

Licitacija zemljišta u opštini Alibunar

Autor :  rtv.rs Dec 24, 2016

U Alibunaru je počela licitacija davanja u zakup 7337 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta u deset naseljenih mesta ove opštine.

Prema rečima predsednice Opštinske komisije za davanje u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta Biljane Vragović prvog dana javnog nadmetanja koje je preteklo u najboljem redu od 270 javnih nadmetanja koliko je bilo ponuđeno na oglasu, izlicitirano je 150. Za javno nadmetanje pristupilo je 250 ponuda, najviše zemljišta izlicitirano je u KO Alibunar, slede Banatski Karlovac, Nikolinci, Ilandža, Seleuš, Vladimirovac a najmanje u Lokvama, Novom Kozijaku i Dobrici dok naseljeno mesto Janošik nije imalo nijedno nadmetanje.

Gro zemlje otišlo je po početnim cenama a najviša postignuta je u KO Vladimirovac gde se desilo da se početna cena javnog nadmetanja uveća duplo.

U pomenutom mestu samo jedno javno nadmetanje prvog dana nije završeno tako da će se postupak nastaviti u ponedeljak iz razloga što licitanti moraju da izvrše doplatu depozita.

S obzirom da su zainteresovani platili depozit očekuje se da narednih dana zaključe i Ugovore o zakupu. Kada je reč o početnoj ceni ona je 80 odsto od cene koju su po pravu prečeg zakupa plaćali stočari i infrastruktura.

Prosečna cena za oranice po hektaru iznosila je 134 evra a licitirane površine bile i su pašnjaci i trstika koje su tišle po znatno niskim cenama.

Licitanti su mišljenja da zemlju treba dati na dugoročniji zakup jer to podrazumeva bolju pripremu i mogućnost da se na zakupljenim pracelama postigne veći prinos.

Pomenuti poduhvat opštinske komisije za davanje u jednogodišnji zakup državnog poljoprivrednog zemljišta ohrabruje jer će se ponuđena zemlja domaćinski obrađivati, uzurpatori zaustaviti a od toga će i društvo u celini imati više koristi.

"Kao učesnik u licitaciji mogu reči da se lokalna uprava na čelu sa Komisijom za d avanje zemlje u zakup potrudila da na kraju godine realizuje proces licitacije . Dobro je što se ova oblast uvela u red . Kada je KO Alibunar u pitanju među proizvođačima postojala je atmosfera dogovora i usaglašavanja tako da svaki pojedinac može da reši svoje probleme u agrearu. Tome u prilog išle su i povoljne početne cene zakupa a mi ćemo se potruditi da u skladu sa zakonskom regulativom do juna meseca održimo sledeću licitaciju za period 2017-2018 godina", rekao je Aurel Murgu iz Alibunara.

Nebojša Rosić iz Banatskog Karlovca ističe da licitacija protiče regularno i da je izmenom zakona u ponudi bilo mnogo manje zemlje nego prethodnih godina , jer je jedan deo dat stočarima po pravu prećeg i da je početne cene korigovane i mnogo povoljnije za proizvođače a najveći probleme je to što na terenu ima još mnogo zemlje koja nije ukrupljena i locirana. Rosić je istakao da je najvažnije da se zemlja na vreme obrađuje.

Izvor: RTV (Ferenc Koso)

 

 
Opština Alibunar i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"
  1. Najnovije
  2. Najčitanije
Danas su Mladenci

Danas su Mladenci

Mar 22, 2018 36 Vesti

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Mart 2018 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31