Zamenik ambasadora Australije Glen Morison u poseti Seleušu

Autor :  Jun 02, 2017

U prisustvu predstavnika Mesne zajednice i nekoliko udruženja žena iz Južnog Banata , ženska multietnička grupa „Seleuš „ u istoimenom mestu 30. juna ugostila je Glena Morisona zamenika ambasadora Australije u Beogradu i tim povodom organizovala promociju projekta „Žensko osnaživanje – Bio bašta“, proizvodnje povrća i aromatičnog bilja.

Cilj posete je organska proizvodnja i animiranje lokalne zajednice ka prepoznavanju svojih interesa.

U srdačnom razgovoru Predsednik ŽMG –Seleuš Eufrozina Marina upoznala je gospodina Morisona i prisutne s istorijatom ove organizacije koja slavi punoletstvo i broji 50 članova, sa dosada realizovanim projektima i edukacijom žena za proizvodnju organske zdrave hrane.

Marina je zahvalila svima koji su doprineli realizaciji dosadašnjih projekata . Ona je naglasila da mešoviti brakovi u ovom selu najbolje govore o skladnim međunacionalnim odnosima i suživotu vrednih žitelja ove višenacionalnoj sredini u kojoj žive Srbi , Rumuni i pripadnici drugih narodnosti a u selu postoje i dve sestrinske pravoslavne crkve .

Pomenutoj prezentaciji ekonomskog osnaživanja ruralnih žena u Južnom Banatu prisustvovala su udruženja žena iz Alibunara, Seleuša, Vladimirovca, Ilandže i Uzdina , ona su na zajedničkoj izložbi u Holu Mesne Zajednice na svetlost dana predstavila svoje bogato stvaralaštvo, narodnu nošnju , ručne radove i odevne predmete koje su pre mnogo godina ovde s ponosom nosili njihovi pretsci.

Glen Morison izrazio je zadovoljstvo da prisustvuje ovako uspešnoj prezentaciji . Morison je istako da je nedavno Ministarka inostranih poslova Australije osnovala posebnog ambasadora za osnaživanje žena i devojčica što predstavlja veliku stvar .

Gost je izrazio zadovljstvo da prisustvuje ovoj prezentaciji koju je ocenio fantastičnom i naglasio da je dobro da se ovi principi primenjuju i razvijaju u Srbiji.

– Mi svake godine Australijsko Ministarstvo inostranih poslova izveštavamo šta je naša Ambasada uradila u zemljama akreditacije na temu osnaživanja žena i o opštem ekonomskom razvoju , posebno bi pohvalio toleranciju koja ovde postoji između različitih etničkih grupa i drago mi je da su žene ovde uložile mnogo truda da se to održi i da etničke zajednice i manjine stvaraju i žive zajedno rekao je Glen Morison zamenika Ambasadora Australije u Beogradu i izrazio spremnost da preporukom podrži slične projekte žena Seleuša pri apliciranju na projekte ambasada drugih zemalja.

U pratnji i na poziv domaćina Eufrozine Marina, Predsednika Mesne Zajednice Mladena Ćuruvije i Sveštenika Kristijana Babuca uvaženi gost posetijo je Rumunsku pravoslavnu crkvu u Seleušu .

Izvor: Južni Banat

Opština Alibunar i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Maj 2018 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31