CRVENI METEOALARM na snazi i u opštini Alibunar

Autor :  Avg 03, 2017

Tropske temperature koje su zabeležene ovih dana u Srbiji, pa i na teritoriji opštine Alibunar, dovele su do uvođenja crvenog meteoalarma i upozorenja Republičkohg hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

Stoga apelujemo na građane sa teritorije opštine Alibunar da preduzmu određene mere zaštite kako bi se ovaj period lakše prebrodio.

Najugroženijim grupama stanovništva (deca, trudnice i starije osobe)  ne savetuje se boravak na otvorenem u periodu od 10 do 18 sati, kada su i ekstremno visoke temperature.

Zbog veoma visokog indeksa UV zračenja, preporučuje se boravak u zatvorenom, rashlađenom prostoru ili, ako je neophodno, u hladovini za šta je idealan bazen na Devojačkom bunaru zbog prirodne senke koju stvara borova šuma.Ekstremno visoke temperature uzimaju danak i na njivama, ali još uvek se ne radi o elementarnim nepogodama.

Suncokret bolje izdržava sušu, dok je sadnicama kukuruza neophodan zalivni sistem.Mogu nastatai problemi i u stočarstvu zbog ekstremno visokih temperatura.

Prema rečima stručnjaka, ne savetuju se duge ispaše stoke na livadama zbog opasnosti od toplotnog udara, što za posledicu može imati manji prinos mleka.

Sada je najvažnije rashladiti štale i omogućiti životinjama da počnu punu ishranu. To se može postići boljom cirkulacijom vazduha i hlađenjem krovova štala.

Završetak ovog talasa se najavljuje za 09. avgust.

Opština Alibunar i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Error: No articles to display

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Mart 2019 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31