Hramovna slava u Lokvama obeležena bogatim programom

Autor :  Avg 22, 2017

Hramovnu slavu mesta zvanu Kram žitelji naprednog sela Lokve u opštini Alibunar dočekali su ispunjeni radošću i entuzijazmom.

Za ovu priliku, u selo je stigao i jedan broj zemljaka koji je na privremenom radu u zapadnoevropskim zemljama i Americi. Slavu su tradicionalno obeležili brojni duhovni, kulturni i sportski događaji kojim njihovi akteri nastavljaju uspešnu saradnju na kulturnom i sportskom polju srpskog i rumunskog Banata.

Praznik je obeležila svečana liturgija koju je u prisustvu brojnih paroha u rumunskoj pravoslavnoj crkvi održao sveštenik Emanuel Tapalaga i u prigodnoj besedi istako da je ovo trenutak da se jedni drugima približimo,ne zaboravimo našu misiju da činimo dobra dela .

Tapalaga je pozvao parohijane s željom da na zemlji vlada mir i razumevanje među ljudima i da ispunjeni radošću i blagostanjem dožive prazničnu sreću. Na Letnjoj pozornici održan je zajednički celovečernji koncert ispunjen pesmom i igrom poslenika kulture iz Lokava i Temišvara . Domaćini KUD „Sadoveanu“ i „Dom Omladine „ pod rukovodstvom Stivi Miuceta predstavili se izvornim rumunskim narodnim igrama i jednom stilizovanom igrom ,potom vokalni solisti Lorena Jovanović i Stivi Miuce , i instrumentalni solista Ionel Maribel Šorđan .

Najviše aplauza publike pobrao je profesionani narodni orekstar „Vatra Banata“ iz Temišvara pod rukovodstvom Florina Pasku i četiri šarmatne vokalne solistkinje koje su svojim milozvučnim glasovima interpletirale narodne pesme. Komplimente publike osvojili su i domaćini koji ovim nastupom nastavljaju dugogodišnju saradnju s poslenicima kulture iz Rumunije i potvrđuju da podjednako uspešno grade mostove prijateljstva , neguju pesmu, igru , tradiciju i običaje. Simpatije publike osvojila je i Kristina Sfera šarmantna voditeljka programa.

U centru sela održana je „Gulašijada“ takmičenje u spravljanju pomenutog jela. U konkurenciji 24 ekipa prvo mesto osvojili su kulinari iz Moravice-Rumunija , drugo mesto George Gizeđan a treće Nikolaje Munćan iz Lokava. Održan je i turnir veterana u malom fudbalu na kome su desetogodišnji jubilej loptom i lepom i fer plej igrom krunisale ekipe iz Lokava, Lugoža, Bazoša i Moravice iz Rumunije . Po oceni sudija i ovoga puta trijumfovalo je drugarstvo nastavljeno zajedničkim veseljem.

Izvor: Južni Banat

Opština Alibunar i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Jun 2018 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30