Meštani Dobrice obeležili svoju slavu

Autor :  Avg 22, 2017

Svečanom liturgijom koju je u Srpskoj pravoslavnoj crkvi služio sveštenik Goran Stojanović i višednevnim programom , u Dobrici je završena hramovna i seoska slava koja je za žitelje ovog bila prilika da slave i afirmišu duhovne, privredne , kulturne i sportske aktivnosti u selu.

Mesno udruženje „ Žeteoci „ upriličilo je izložbu poljoprivrednih mašina . Održana je izložba na kojoj je predstavljena autohtona vrsta jedinstvene Dobričke ćurke, koja danas predstavlja naš proizvodni brend.
U znak sećanja na akademsku slikarku Zoru Petrović , Centar za kulturu opštine Alibunar upriličio je izložbu slika akademskog slikara Dragana Petrovića iz Vršca, a članovi književnog kluba pomenutog grada predvođeni Slobodanom Đekićem održali su pesničko veče.

Pomenuti skup dokazao je da slikarski plamen u Dobrici i dalje sija.

Govoreći o njenom liku rečeno je da je Zora Petrović rodjena u trgovačkoj porodici 1894 godine a njeni sugrađani kao i mnogi umetnici s pravom nazivaju kulturnim herojem našeg i svetskog slikarstva. Prve pouke o crtačkoj veštini dobila je od mesnog učitelja u ovom selu .Godine 1912 upisuje umetničko zanatsku školu a dalje obrazovanje nastavlja u Budimpešti i Parizu gde prihvata poznati Lotov uticaj savremenog slikarstva.

Njena opsesija bila je ekspresionizam. U njenim izjavama isticala je borbu za istinom, koja je njena moralna i etička potreba, njen estetski ideal bio je i ružno i lepo. Slikala je brojna dela i dobijala prestižna priznanja a 1952 godine postaje profesor Akademije likovnih umetnosti u Beogradu , dopisni član Srpske Akademije naukr i umestnosti.

Da slikarski plamen u ovom banatskom selu i dalje sija govori to da u njenoj rodnoj kući danas živi i stvara slikar Duško Dumitrov a ovde su živeli i radili slikari Jovan Rakidžić,Vladimir Aleksandrov -Rus, Joži Horvat i drugi. Slavu mesta pratili su i drugi događaji poput nadmetanja u spravljanju riblje čorbe, Turnir u malom fudbalu i drugi zabavni i muzički sadržaji.

Izvor: Južni Banat

Opština Alibunar i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Jun 2018 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30