"Blic fondacija" pokrenula akciju obnove Odeljenja ginekologije i akušerstva vršačke Opšte bolnice

Autor :  Sep 12, 2017

"Blic fondacija" pokrenula je veliku akciju za obnovu Odeljenja ginekologije i akušerstva Opšte bolnice u Vršcu, verujući da se za decu vredi boriti i pre nego što dođu na svet. U okviru akcije je i nabavka vaginalne sonde.

Svi ljudi dobre volje koji žele da pomognu mogu da pošalju SMS na humanitarni broj 2552 ili da uplate sredstva na dinarski tekući račun "Blic fondacije": 2750010221949709 90 ili na devizne račune 10221949724 45 - za uplate u evrima; 10221949711 84 - za uplate u švajcarskim francima i 10221949717 66 - za uplate u dolarima, Societe Generale Srbija, Beograd.

O prikupljenim sredstvima i akciji obnove Ginekologije u Vršcu svi zainteresovani mogu se informisati na sajtu blic.rs, na stranici Srce za decu, kao i u tekstovima koji će biti objavljivani u štampanom izdanju "Blica".

Kako trudnici koja se raduje svom detetu reći da "možda ima, a možda i nema" vanmateričnu trudnoću? Kako joj reći da sa njenom bebom "možda" nešto nije u redu? Zašto to "možda"?

- Imamo odličan aparat koji zadovoljava potrebe moderne medicine, ali šta to vredi kada nemamo vaginalnu sondu - kaže dr Dragan Vekić.
 

Zato što ne radi vaginalna sonda. Zato što popravka košta više nego nova. Zato što para nema ni za popravku, a ni za novu sondu.

Ako ste profesionalac i posvećen medicinski radnik, vi ćete se snaći pomoću štapa i kanapa, kažu lekari i sestre Odeljenja ginekologije i akušerstva Opšte bolnice u Vršcu, koji od septembra pronalaze razne načine da svojim pacijentkinjama ne uskrate ni mrvu brige i profesionalizma.

Blic_Fondacija_Vrsac_drugi_prilog_vesti_blic_unsafe
 

- Vaginalna sonda koja se koristi za ginekološke ultrazvučne preglede i za preglede trudnoće do 12. nedelje, od jeseni nam je u kvaru. Onda nam se u julu pokvarila i abdomenalna sonda za velike trudnoće, te je naš ultrazvučni aparat ugašen - kaže dr Dragan Vekić, načelnik službe.

Zastareli aparat

Njima su neprestano iz domova zdravlja stizale trudnice kod kojih je uočen neki problem, a oni nisu imali čime da rade.

- Stari aparat koji imamo u ambulanti i koji odavno ne zadovoljava potrebe moderne medicine, danima nam je bio sve. Da li je beba živa ili nije, da li je plod u materici ili van nje, kakvo je stanje ploda, sve smo to morali da saznamo koristeći davno prevaziđene metode koje oduzimaju dragoceno vreme i trudnica i nas lekara - kaže on.

Koristimo prevaziđene metode, koje oduzimaju dragoceno vreme trudnicama

Bez obzira na sve, nikada nijednoj ženi nisu uskratili pomoć niti je poslali u drugi grad, iako se dešavalo da je prebacuju na nekoliko različitih mesta ili pozajmljuju aparate iz domova zdravlja.

- Nakon sedam dana popravili su nam repariranu abdomenalnu sondu koju sada koristimo za sve preglede, što je pomalo apsurdno, jer se ona koristi za kasnije trudnoće i sa njom nikada niste sigurni u kvalitet kliničkog nalaza. Vidno polje nije ni 50 odsto onoga što bi trebalo da bude. A možda je ta slika mogla da pokaže nešto što bi blagovremenom intervencijom spaslo život bebe ili majke - objašnjava on.

Novi aparat, ali...

Da zlo bude veće, ovo odeljenje je pre nekoliko godina dobilo novi ultrazvučni aparat, trenutno drugi najbolji na tržištu.

Foto: Mitar Mitrović / RAS Srbija
 

- Kada smo ga nabavili, koštao je oko 100.000 evra - ima oko 20 funkcija i neverovatno je zahvalan za ranu dijagnozu raznih ginekoloških problema, koji bi onda na vreme mogli da se izleče. No, pošto nemamo kompatibilnu sondu, ne možemo da ga koristimo u punom kapacitetu. Kada bismo dobili novu vaginalnu sondu, to bi nam umnogome pomoglo u ginekološkoj dijagnostici - objašnjava dr Vekić.

 
 
Opština Alibunar i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Error: No articles to display

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Decembar 2018 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31