Odštampajte ovu stranicu

Srpska napredna stranka širom južnog Banata obeležila slavu Svetu Petku

Autor :  Okt 28, 2017

Rezanjem slavkog kolača u prostorijama Opštinskih odbora, Srpska napredna stranka obeležila je i proslavila Svetu Petku, stranačku slavu širom južnog Banata.

Uz prisustvo članova stranke iz sva četiri opštinska mesta, svečanosti su prisustvovali brojni gosti iz privrednog i kulturnog miljea Opova, predstavnici javnih preduzeća i ustanova, firmi i udruženja, kao i visoki funkcioneri stranke Branko Malović i Darko Jovanović.

Svetu Petku obeležavaju svi odbori Srpske napredne stranke u Srbiji, a centralna svečanost se održava u sedištu stranke u glavnom gradu.

Domaćin slave je ove godine bio potpredsednik Opštinskog odbora Nebojša Kovačević, koji se zahvalio gostima na prisustvu i osvrnuo se na istorijat i rad stranke na lokalu. Prihvativši „jabuku“, odnosno slavsko kumstvo, predsednica Mesnog odbora Sefkerin Kristina Krunić biće naredne godine domaćin slave.

U međuvremenu, u prostorijama opštinskog odbora Srpske napredne stranke u Kovačici, drugu godinu za redom, u prisustvu brojnih članova, simpatizera, koalicionih partnera i gostiju, sečenjem slavskog kolača takođe je obeležena stranačka slava Sveta Petka.

Kovačički sveštenik Veselin Todorović nakon obreda sečenja i blagosiljanja kolača uputio je uz molitvu, iskrene čestitke za dobro zdravlje i berićet pre svega kumu Milanu Garaševiću, novom kumu i svim prisutnim gostima koji su došli da uveličaju stranačku slavu .

Predsednik Opštine Kovačica Milan Garašević, kao stranački lider i domaćin slave, uputio je reči zahvalnosti svim ljudima dobre volje koji su uveličali stranački slavu , pozvavši sve goste na kraće druženje.

Srpska napredna stranka u Pančevu je sečenjem slavskog kolača obeležila slavu Svetku Petku.

Domaćin slave bio je Dejan Simeunović. On je, obraćajući se pristunima, poručio da će SNS u narednom periodu biti još veća i jača kao i da će raditi pre svega u interesu građana Pančeva i Srbije.

Proslavi slave Sveta Petka, u Pančevu, medju mnogobrojnim članovima i gostima, bili su koordinator SNS za Južni Banat Branko Malović, zatim Darko Jovanović, predstavnici Srpske napredne stranke iz Beograda, narodni poslanik i poverenik SNS u Pančevu, Željko Sušec, gradonačelnik Saša Pavlov, pokrajinski poslanici i predstavnici stranke na lokalnom nivou.

Stranačka slava proslavljena je i u GO Vršac.

Ove godine prostorije su bile male za mnogobrojno članstvo, funkcionere ali i veliki broj prijatelja iz kulturnog, javnog i privrednog života grada koji su domaćinima želili da čestitaju na uspešnom periodu između dve slave i požele dalji napredak na svim poljima.

Poverenik GO i gradonačelnica Dragana Mitrović svima je poželela dobrodošlicu posebno se zahvalivši koordinatoru Branku Maloviću i njihovom timu što su učinili da stranka bude uspešna, snažna sa precizno definisanim ciljevima.

Istakla je da je Sv. Petka zaštitnica žena i siromašnih i da će SNS i ubudućnosti nastavljati sa pomaže najugroženijim društvenim grupama. Naglasivši da zajedništvo daje dodatnu snagu da se nekada naizgled nepremostive prepreke savladaju.

Ove godine u prostorijama SNS primetan je bio veliki broj predstavnika najuspešnijih vršačkih firmi, što je pokazatelj da je prepoznata politika SNS, a to je stvaranje preduslova za dolazak novih investicija, i dobrog poslovnog okruženja uz poštovanje propisa i zakona. Među mnogobrojnim privrednicima bili su predstavnici: Hemofarma, Fresenijusa, Swislajona, Palladio east, Megapak, Formapharm inžinjering, Hiteam, Vukovic prevoz ,Wing, Zoka ,Vlada Dašić iz ordinacije Dašić, Game east, Eurocons i mnogi drugi.

Rezanje kolača izvršio je Protojerej-Sravrofor Ognjen Veljančić.

Svetu Petku, slavu Srpske napredne stranke obeležili su i članovi iz Bele Crkve.

U prostorijama OO SNS obred osvećenja i sečenja slavskog kolača obavio je protojerej Janko Cicka koji je okupljenim članovima poželeo da ih bude još više, da se sretni i blagosloveni uvek okupljaju istinski, kao ljudi i da im rad bude u interesu naroda i naše otadžbine.

Prostorije OO SNS nisu bile dovoljno velike da prime sve članove koji su došli da obeleže slavu, Svetu Petku.

- Lepo je i važno da se i ovakvim povodom okupljamo. Srpska napredna stranka vodi računa o ljudima i državi, aktuelnim temama i problemima, ali i o tradiciji i običajima. Iz podrške naroda i iz poštovanja tradicije crpimo snagu. Zbog toga se ovoliko članova i pojavilo na proslavi slave, kaže Marjan Aleksić član OO SNS i predsednik SO Bela Crkva.

I u Kovinu je Opštinski odbor Srpske napredne stranke obeležio danas krsnu slavu Svetu Petku.

Oko 200 okupljenih zvanica, među kojima su i najviši funkcioneri stranke – predsednica Opštine Sanja Petrović, predsednik Skupštine Zoran Bradanji, pomoćnik predsednice Ratko Mosurović, većnici, odbornici, direktori preduzeća i ustanova, najvredniji aktivisti, koji iz godine u godinu 27. oktobra slave i sumiraju utiske o postignutom u protekloj godini.

Nakon čitanja molitve i služenja obreda, usledilo je rezanje slavskog kolača. Ove godine domaćin slave je Dragan Šljivovački, član Opštinskog Veća i poverenik za Mesni odbor Bavanište, dok će naredne godine čast da bude domaćin preuzeti predsednik Skupštine Opštine i poverenik za Mesni odbor Deliblato Zoran Bradanji.

OO SNS Alibunar je takođe obeležio krsnu slavu.

Opštinski odbor Srpske Napredne Stranke iz Alibunara je uz prisustvo sveštenika, stranačkog rukovodstva i članova obeležio u petak, 27.oktobra krsnu slavu Sveta Petka u prostorijama Opštinskog odbora u Alibunaru.

Domaćini slave, član Opštinskog odbora SNS i predsednik SO Alibunar, Siniša Gavrančić i član Opštinskog odbora i član opštinskog veća Đurica Gligorijev su na tradicionalan način, uz kolača, žito i vino dočekli goste i svima se zahvalili na predanom
radu i angažovanju.

Gospodin Gavrančić je naglasio da svi treba da budemo složni i da radimo kao i do sada, jer samo tako dolazimo do očekivanih rezultata i pravog cilja, što građani naravno prepoznaju, a liturgiju uz prigodnu besedu je održao protojerej Borko Lukić, sveštenik

Srpske pravoslavne crkve Blagovesti.Sveta Petka je u srpskom narodu veoma poštovana i važi za zaštitnicu žena.

Veliki broj crkava i lekovitih izvora nosi ime Svete Petke, a ova svetiteljka je zaštitnica mnogih domova gde se praznuje kao slava. Posebno joj se obraćaju žene svih vera i nacija smatrajući je svojom zaštitnicom. Narodna verovanja, kažu da na današnji dan, ne sme da se pere veš, da se šije, da se radi težak posao, pogotovu ne žena.

Opštinski odbor Srpske napredne stranke u Plandištu u prisustvu brojnih članova, simpatizera, koalcionih partnera i gostiju, sečenjem slavskog kolaca obeležio je slavu Svetu Petku.

Kum slave bio je Goran Donevski. Predsednik opstine Plandište, Jovan Repac kao domaćin slave zahvalio se svim prisutnima što su uveličali današnji dan.

Izvor: Južni Banat

Opština Alibunar i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"