Održana manifestacija "Dani Miloša Crnjanskog" u Ilandži

Autor :  Nov 01, 2017
U Ilandži je održana tradicionalna manifestacija „Dani Miloša Crnjanskog“, posvećena ovom književniku, koga smatraju jednim od najvećih i za našu istoriju veoma značajnijim piscem. Kao i prethodnih godina, Centar za kulturu opštine Alibunar, pod pokroviteljstvom Opštine Alibunar, upriličio je Svečanu akademiju uz bogat kulturno-umetnički program u okviru koga su izvedeni odlomci iz književnih dela Crnjanskog, što je oživelo sećanje na njegov život i nasleđe. 
Građani Ilandže i opštine Alibunar poštuju značaj umetnika svetskog renomea, pa su pored predstavnika lokalne samouprave, obeležavanje 124 godine od rođenja Miloša Crnjanskog uveličali magistar Novo Tomić, književnik, profesor i član Upravnog odbora Zadužbine Miloša Crnjanskog, Dragoslav Živojnov, publicista i Aleksandar Dunić, velikan srpskog glumišta.
 
Prilikom polaganja cveća ispred kuće u kojoj je jedan od najznačajnijih stvaralaca srpske literature XX veka provodio dane njegove mladosti, mr Novo Tomić se obratio prisutnima: „Ovo je posebno mesto,mesto gde je Miloš Crnjanski hodao, pisao, stvarao... Samim tim je njegov ogroman trag ovde ostao. Mislim da kroz Ilandžu ne može da se prođe, a da se taj trag ne oseti.“
 
U sali Doma kulture Ilandža u prisustvu mnogobrojnih gostiju i žitelja Ilandže, Svečanu akademiju je otvorio predsednik SO Alibunar Siniša Gavrančić rečima: „U ime Opštine Alibunar poželeo bih dobrodošlicu prisutnima. Prošloje 40 godina od smrti našeg velikog umetnika, ali njegova dela i doprinos srpskoj književnosti ostaju da žive u našem narodu. Miloš Crnjanski nije rođen u Ilandži, ali je značajan deo njegovog odrastanja bio vezan za nju. Proveo je detinjstvo ovde, voleo je Ilandžu i ovaj narod. A kao zreo čovek, koji je statsao u ovim krajevima, ostavio je neizbrisiv pečat u istoriji srpske književnosti.“
 
Svečana akademija je završena monodramom „Mudri i junačni vojvoda Janko Katić“ u izvođenju glumca Aleksandra Dunića, koji je istakao da su mu ukazani ogromno zadovoljstvo i čast samim pozivom na ovakvu manifestaciju, jer smatra da je Miloš Crnjanski, uz Iva Andrića, možda i najveći srpski književnik 20. veka.
Opština Alibunar i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Septembar 2018 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30