Počela realizacija projekata "SocioNext"

Autor :  Dec 05, 2017
Projekat „SocioNext – Inkluzivnija, čistija i pristupačnija proizvodnja energije iz biomase iz poljoprivrednog otpada“  finansira Evropska unija u okviru programa – Razvoj efikasnih usluga u zajednici u oblasti obrazovanja i socijalne zaštite na lokalnom nivou.
Opšti cilj projekta je smanjenje ruralnog siromaštva, smanjenje socijalne isključenosti i omogućavanje samozapošljavanja i energetske nezavisnosti.
 
U uvodnom delu prisutnima su se obratili Boris Ilić, iz NVO „Razvoj sela“, koji je predstavio početak realizacije i očekivane rezultate projekta i Ivana Stefanović Ristin, menadžer projekta „SocioNext“.
Oni su istakli značaj proizvodnje energije iz biomase i potrebu za zajedničkim planovima oko samog razvoja projekta.
 
Dr Vesna T. Paraušić, iz Instituta za ekonomiku poljoprivrede i Tatjana Ćirković Mitrović iz Instituta za šumarstvo, predstavile su rad na studijskom istraživanju biomase kao sirovine, energetske sigurnosti iz biomase i osnivanju i pokretanju socijalnog biznisa.  
- Opština Alibunar je jedna od najaktivnijih opština u Srbiji koje učestvuju u promociji značaja bioenergije. Postignuti rezultati i sve do sada urađeno, pokazuju da smo jedan od lidera obnovljive energije u našoj zemlji.  Konferencije i sastanci ovakvog tipa imaju za cilj da približe jasnu strategiju kojom ćemo nastaviti da realizujemo planove i pomenuti trend koji smo započeli. Tako nastavljamo sve dok postojeće resurse i potencijale obnovljive energije ne prevedemo u svakodnevni život naše, ali i šire zajednice“, istakao je predsednik Opštine Alibunar Predrag Belić.
 
- Smatram  da moramo biti obazrivi po pitanju bioenergije. Naglašavam da posebnu pažnju posvećujemo očuvanju i zaštiti životne sredine. Međutim, pravila ekonomije su jasna i ne može se sve gledati jednosmerno. Za našu sredinu su potrebne ideje iz oblasti zelene ekonomije, sinergija i dobra organizacija u realizaciji. Zato smo u obavezi da konstantno učimo, odgovorno radimo i napredujemo. Pozivam vas da budete deo ovog i sličnih projekata koje ćemo realizovati, jer primena biomase kao lokalnog resursa od velikog je značaja i za našu ekonomiju, dodao je Belić.
   
Konferencija povodom pokretanja projekta „SocioNext“ održana je na Devojačkom bunaru u konferencijskoj sali „Vinarije Đorđe“.  
Opština Alibunar i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Error: No articles to display

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Novembar 2018 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30