Rukovodstvo opštine Alibunar ocenilo prošlu 2017. godinu

Autor :  Jan 02, 2018
Prošla  2017. godina, prem aoceni rukovodstva opštine za sve stanovnike i rukovodstvo opštine Alibunar,  bila je veoma značajna jer je, kako je istaknuto urađeno dosta, a najviše se ponosimo kapitalnim projektima i rešavanjem ozbiljnih pitanja u korist svih građana naše Opštine, saopšteno je na zvanično  portalu alibunar.org.rs.
Ocenbu 2017. godine rukovodstva opštine objavljenu na portalu alibunar.org.rsa prenosimo u celosti:
 
Tokom 2017. godine smo potvrdili odličnu saradnju sa republičkom i pokrajinskom vladom, kako kroz zajedničke projekte, tako i kroz kapitalne investicije podržane sa njihove strane i izvedene na teritoriji naše Opštine. Takođe beležimo i značajne inostrane investicije koje su od važnosti ne samo za opštinu Alibunar, već i za državu Srbiju. Poznato je da je u toku izgradnja jednog od najvećih vetroparkova u Srbiji, upravo na teritoriji naše Opštine, koji će doprineti smanjenu emisije štetnih gasova za 120 000 tona, a pored toga doneće i finasijsku dobit. 
 
Ekologija i projekti koji se tiču zaštite životne sredine kroz korišćenje obnovljivih izvora energije su bili cilj koji smo dobrim delom i ostvarili tokom 2017. godine. Verujemo da smo najaktivnija opština u Srbiji kada je oblast ekologije i zelene ekonomije u pitanju, što ukazuje i na naš jasno zacrtan cilj da se kroz praktičnu primenu prilagodimo standardima i aktuelnim ili budućim zakonima usaglašenim sa zakonima Evropske Unije.
 
Očuvanje životne sredine nam je veoma bitno jer opština Albunar gazduje najvećim delom Deliblatske Peščare, koja je turistički biser ne samo Srbije, već i Evrope. Upravo smo zahvaljujući ovom prirodnom b gatstvu zabeležili, tokom 2017. godine, povećan broj turista na teritoriji naše opštine. 
 
Aktivno smo radili na uklanjanju divljih deponija sa teritorije naše opštine, uređenju zelenih površina; regulaciji statusa bespravno podignutih objekata i svega što može biti u korist budućnosti i ostavštine našoj deci. Vredno smo radili i na obnovi infrastrukture, sanaciji dotrajalih instalacija i sređivanju krovova na kojim je svoj trag ostavila ovogodišnja oluja.
2017. godinu izdvajamo i po ozbiljnim aktivnostima u cilju poboljšanja života i najranjivijih grupa stanovništva. Posebna pažnja je bila usmerena ka deci. Nizom pažljivo planiranih i uspešno realizovanih programa naši najmlađi i njihovi roditelji su i kroz praksu imali prilike da osete šta je sve opština Alibunar i njeno rukovodstvo na čelu sa Predragom Belićem spremno da uradi za njih. Pored nekoliko novoizgrađenih dečijih igrališta, organizovali smo i mnogobrojne besplatne edukativne, kulturne i sportske programe i aktivnosti za naše najmlađe. Jedini u Južnom Banatu, a mislim i u celoj Srbiji, organizujemo besplatne pozorišne predstave za decu  koje finansiramo iz budžeta Opštine. Želja nam je da kao savremena zajednica i na ovaj način našu decu uzdižemo učeći ih važnosti kulture i pozorišta. Tu su i besplatni programi učenja stranih jezika.
 
Mi u opštini Alibunar intezivno radimo i na poboljšanju života svih naših sugrađana. Pored sanacije dotrajalih objekata, tokom ove godine vredno se radilo i na izgradnji novih, kapitalnih struktura i objekata. Moram da primetim da je za određene investicije bio najvažniji glas naših sugrađana. U skladu sa tim na teritoriji naše opštine obnovljeni su svi Domovi kulture. Izgrađena je nova mreža puteva, dok su postojeći putevi dobrim delom rekonstruisani; izgrađene su kapele; vodovodni i kanalizacioni sistem je saniran u nekim delovima naše opštine. Na ovom projektu se intezivno i dalje radi, jer je rok za realizaciju 01. septembar 2018. godine. Ovaj projekat nam je višestruko bitan jer sa uspešnim tokom i završetkom ovog projekta u najkraćem zakonskom roku stičemo prava da ponovo uzmemo učešće u pokrajinskim programima sličnog tipa, a sve u cilju poboljšanja infrastrukture i uslova života stanovnika naše opštine. 
 
Uz podršku Pokrajinske vlade nastavili smo i radove na sanaciji ulične rasvete u svim naseljima opštine Alibunar. Na ovu investiciju smo posebno ponosni jer je opštini Alibunar za Projekat sanacije ulične rasvete dodeljeno 22.671.360,00 RSD, što je ujedno i najveći dodeljeni iznos u pokrajini.
Zahvaljujući našoj okrenutosti ka praktičnoj primeni tzv. Zelene ekonomije, čije je investiranje podržala i Evropska Unija, preko mnogobrojnih projekata, uspeli smo našim najmlađim sugrađanima, učenicima, studentima, penzionerima i socijalno ugroženim kategorijama stanovništva naše opštine da obezbedimo i besplatan prevoz. Prvo postrojenje u Srbiji za proizvodnju bio dizela iz korišćenog jestivog ulja, pokrenuto je upravo u Alibunaru. Gorivo koje se proizvodi koriste autobusi preduzeća JATP Alibunar kojim upravlja Opština, i zahvaljujući uštedama u budžetu Opštine kroz ovaj ekološki proces prerade omogućili smo besplatan prevoz. Otišli smo toliko daleko da smo i red vožnje napravili u saradnji sa školama, stvarajući uslove za bezbrižno putovanje naših najmlađih na njihovo i zadovoljstvo njihovih roditelja. 
 
Moramo da napomenemo da smo u 2017.-oj godini stipendisali sve naše studente sa visokim prosekom, sa željom da ih dodatno podržimo i da im studentske dane učinimo još lepšim i bezbrižnijim, jer su oni pamet na koju računamo u budućnosti. 
 
Za kraj, možda i najznačajniji rezultat rada u ovoj godini je otvaranje novih radnih mesta za stanovnike naše opštine, koji će direktno uticati na poboljšanje kvaliteta života u našoj zajednici. Ovo je opšti cilj ka kome kroz uvođenje novih zakona i povlastica u oblasti samozapošljavanja ide i naša država. Očekujem da će se značajniji rezultati na ovom putu osetiti već u 2018. godini. Želja nam je i da narednu godinu obeleži intezivnija saradnja sa našim sugrađanima i njihovo direktno uključivanje u idejnom i konkretnom rešavanju problema sa kojima se susrećemo, jer samo zajedno možemo da poboljšamo našu realnost i obezbedimo bolju budućnost naše dece.
 
Opština Alibunar i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Error: No articles to display

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Januar 2019 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31