NOVI ZAKON: Kazne za neopravdane izostanke, vršnjačko nasilje i uništavanje školske imovine

Autor :  paragraf.rs Jan 11, 2018

Novi Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja predviđa odgovornost roditelja za neopravdane izostanke dece sa nastave. 

Prema novim propisima roditelji su obavezni da 48 sati od trenutka kada im dete ne dođe u školu jave razlog. Nakon toga, dužni su da u roku od osam dana i zvanično opravdaju časove. Ukoliko se to ne dogodi, škola obaveštava nadležne, a slede sankcije za roditelje.

U daljem postupku kad se prijavi situacija, Gradska uprava podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv roditelja odnosno staratelja. 

Najpre se izriče opomena, a ako učenik i posle toga nastavi da bez opravdanja izostaje sa časova, onda se roditelji kažnjavaju. Sankcija za ovaj prekršaj je od 5.000 pa do 100.000 dinara.

Roditelji su dužni da u roku od 48 sati jave razrednom starešini razlog izostanka deteta iz škole i da opravdaju izostanke u roku od osam dana od prestanka razloga za odsustvovanje sa nastave.

- Ako roditelj ne izvrši svoju obavezu koja je propisana Zakonom škola ima obavezu da podnese prekršajnu prijavu, odnosno krivičnu prijavu. Kada škola podnese prekršajnu prijavu prekršajnom sudu dalji postupak je vezan za pravosudne organe. Prosvetna inspekcija u tom delu nema nikakvih nadležnosti. Procesuiranje se vrši od strane pravosudnih organa. Prosvetna inspekcija ima nadležnosti koje su vezane za praćenje zakonitosti rada direktora i školskog odbora po ovom pitanju, kaže Miodrag Krudulj, prosvetni inspektor.

Kazne za roditelje su od 5 hiljada dinara do 100 hiljada i odnose se na više stavki od bežanja dece sa časova do vršnjačkog nasilja i uništavanja školske imovine.

Ukoliko roditelji ne izmire novčane obaveze preti im kazna zatvora, rad u javnom interesu ili blokada računa, predviđeno je novim Zakonom.

Izvor: paragraf.rs

Opština Alibunar i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Error: No articles to display

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Mart 2019 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31