Kupac bira da li će zamenu i popravku proizvoda

Autor :  Jan 26, 2018

Sve više je žrtava internet prevara koje uzimaju maha upravo zbog nepoznavanja Zakona o zaštiti potrošača ("Sl. glasnik RS", br. 62/2014 i 6/2016 - dr. zakon) ili nemanja želje kupaca da se upuste u složenu proceduru.

Ukoliko ste reklamirali robu u garantnom roku prodavac mora odgovoriti najduže za osam dana. U slučaju prihvatanja reklamacije kupac bira da li će zamenu i popravku proizvoda.

Dve nedelje je rok za ispunjenje želje kupca, u protivnom on se obraća tržišnoj inspekciji, nakon čega će prodavac biti kažnjen.

Ukoliko reklamacija proizvoda ne bude prihvaćena kupac se dalje obraća Udruženju za zaštitu potrošača.

Zakonom je omogućeno da kupac zameni oštećenu robu ali u garantnom roku, tako da je to još jedan segment na koji treba obratiti pažnju pri kupovini putem interneta. Da li roba ima garanciju?

Iako su u Srbiji internet prevare sve učestalije evo nekoliko saveta koji mogu umanjiti rizik online kupovine:

- Ne poručujte na Fejsbuk stranicama koje imaju mali broj pratilaca i nemaju komentare kupaca.
- Ne kupujte robu ukoliko nema jasno naznačenu cenu, jer će vas taj proizvod skupo koštati.
- Pokušajte da ostvarite komunikaciju sa prodavcem i pre nego naručite proizvod, dobijete odgovor na pitanje da li isti možete da zamenite ukoliko vam ne odgovara.
- Ne verujte stranicama koje nemaju autentične fotografije proizvoda koje prodaju.

Posebno iritantne su internet stranice sa proizvodima koji nemaju jasno naznačenu cenu, već uputstvo da se za istu javite u inboks, ali vam pri tom retko ili gotovo nikada ne odgovore kolika je zapravo vrednost? Obično je reč o nerealno visokim cenama proizvoda i želji prodavca da ih prodaju po "APP" sitstemu (ako prođe-prođe).

Izvor: paragraf.rsblic.rs / Foto: Ilustracija

Opština Alibunar i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Februar 2019 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28