Uskoro maksimalne cene staničnih usluga?

Autor :  Jan 31, 2018

Iako je Zakon o prevozu putnika u drumskom saobraćaju predvideo da se troškovi perona naplaćuju isključivo prema kategoriji, pojedine autobuske stanice u Srbiji poslednjih godina bez zadrške koriste pravo da tržišno formiraju cenovnik. 

Kako bi se ovoj praksi talo na put puna primena propisa počinje od 12. februara, a prevoznici se nadaju da će Vlada do tada konačno propisati i maksimalne cene staničnih usluga.

- Zakon o prevozu putnika jeste usvojen ranije, ali je do 12. februara ove godine ostavljen rok svima da se pripreme - objašnjava Goran Prijović, direktor prevoznika "Stup Vršac". - U toku je izrada Pravilnika o staničnim uslugama, koji bi trebalo da reguliše sva ta pitanja. Ministarstvo saobraćaja radi na njemu i mi očekujemo da će on popisati i maksimalne iznose usluga. Sporno je što je Zakon propisao da prevoznik, ukoliko u redu vožnje na linijskom prevozu ima neko mesto, mora tu i da svrati i da pokupi putnike. Stanične usluge su prepuštene tržištu i na osnovu njega, slobodno, formiraju se cene. Niko ih nije kontrolisao. Neke stanice u Srbiji cene donose bez obzira na stvarne troškove i upravo to treba da reši taj pravilnik. Za nas stanične usluge nisu nimalo zanemarljiv trošak. Čine oko 15 odsto troškova prevoza.

Izvor: kamatica.com

Opština Alibunar i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Februar 2019 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28