Održana Švarglijada u Lokvama

Autor :  Feb 05, 2018

U selu Lokve tokom proteklog vikenda je održana 13. “Švarglijada – Lokve 2018.”. Švarglijada postaje jedna od najposećenijih  i najvažnijih gastro-turističkih manifestacija na teritoriji Alibunara, ali i Južnog Banata.

Švarglijada postaje jedna od najposećenijih  i najvažnijih gastro-turističkih manifestacija na teritoriji Alibunara, ali i Južnog Banata.Organizatori MZ Lokve, uz podršku Turističke organizacije opštine Alibunar i Opštine Alibunar, bili su domaćini  velikom broju tamičarskih ekipa i mnogobrojnih gostiju, a takmičenje je ove godine dobilo i međunarodni karakter.

Manifestaciju je otvorio predsednik Skupštine opštine Alibunar gospodin Siniša Gavrančić, poželevši dobrodošlicu velikom broju  posetilaca i ljubitelja manifestacija ovakvog tipa.

- Velika mi je čast da otvorim festival švargle i želim da ispred lokalne samouprave pozdravim sve meštane, naše drage goste, takmičare i izlagače. Takođe, izuzetno mi je drago da ova manifestacija iz godine u godinu postaje sve brojnija i da uspešno okuplja sve veći broj izlagača i posetilaca. To je garant da će trajati još dugo, negujući tradiciju i promovišući proizvodnju suhomesnatih proizvoda, po kojim je poznat naš kraj. 

Goste je pozdravio i pomoćnik Pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Milorad Malić.

- Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo podržava manifestacije ovog tipa. Sve čestitke organizatorima ovakvog skupa koji doprinosi, kako razvoju sela, tako i unapređenju proizvoda koje možemo videti na štandovima proizvođača. Želimo da vam pomognemo i da učinimo sve kako bi vašu proizvodnju podigli na viši nivo, a vrata Pokrajinskog sekretarijata su otvorena za sve. Na raznim konkursima možete aplicirati, jer Pokrajinska vlada opredeljuje sredstva za poljoprivredne proizviđače, kako bi unapredili njihovu proizvodnju.   

Manifestaciju su pored velikog broja posetilaca posetili i profesori  sa poljoprivrednog fakulteta iz Temišvara i veliki broj novinara iz Rumunije, a cilj organizatora je da se pored takmičenja u proizvodnji najukusnije švargle, promovišu i tradicionalni suhomesnati proizvodi poput slanine, kulena, pečenica i raznih kobasica.

Po mnogim majstorima priprema suhomesnatih specijaliteta, švargli pripada mesto nekrunisane kraljice proizvoda i đakonija od svinjskog mesa.

Švargla je inače nemački specijalitet i potiče od nemačke reči „schwartenmagen“. Ovaj izraz predstavlja naziv za svinjski želudac ispunjen parčićima mesa od svinjske glave, srca, kožuricom, krvlju  i začinima.

Ove godine je po prvi put takmičenje podeljeno u dve odvojene grupe, amaterski prozvođači švargle (12 ekipa) i industrijski proizvođači švargle (7ekipa).  Nakon ocenivanja, stručni žiri je doneo jednoglasne odluke nagradama.

Ovogodišnji pobednici u takmičenju u proizvodnji švargle iz kategorije AMATERI su:

1. mesto – “Mali raj” Lokve

2. mesto – “ Ilandža” iz istoimenog mesta

3. mesto – “Piiretox” Lokve

Pobednici takmičenja u proizvodnji švargle iz kategorije INDUSTRIJALCI su:

1. mesto – “Burjan” iz Pančeva

2. mesto – “Turi Lajoš” iz Skorenovca

3. mesto – “Papp”, takođe iz Skorenovca

Opština Alibunar i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Februar 2019 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28