Počela automatska overa zdravstvenih kartica za preduzetnike, poljoprivrednike, samostalne umetnike...

Autor :  Mar 01, 2018

Automatska overa zdravstvenih kartica za oko 420.000 osiguranika samostalnih delatnosti, poljoprivrednika kao i članova njihovih porodica počela je zvanično juče. Time se, kako kaže direktor Kancelarije za IT i e-Upravu Vlade Srbije, Mihailo Jovanović, zaokružuje proces automatske overe kartica u Srbiji koji je počeo u oktobru prošle godine i da građani više ne moraju da idu na šaltere kako bi overili kartice. 

- Sada ni preduzetnici, poljoprivrednici, samostalni umetnici, svi oni koji rade po međunarodnim ugovorima o poslovno-tehničkoj saradnji, verski službenici ili koji su zaposleni kod privatnika koji nema PIB, ne moraju da idu na šaltere Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja.

Jovanović precizira da automatska overa funkcioniše na osnovu podataka o doprinosu koji je uplaćen u sistemu poreske uprave i dolazi do Fonda republičkog fonda zdravstvenog osiguranja.

- Svi oni koji redovno plaćaju doprinose imaće i mogućnost automatske overe zdravstvene knjižice, ali se ovo odnosi na one koji rade "na crno" jer nisu ubeleženi u sistem pa tako nije moguće da bude izvršena automatska overa kartica.

Svaki preduzetnik koji se registruje, automatsku mu se overava zdravstvena kartica.

Iz vlade poručuju da se zbog tehničkih razloga, automatska overa i dalje neće vršiti jedino za osnivače privrednih društava koji nisu u radnom odnosu.

Ali, kažu, u narednom periodu analiziraće se sve prepreke kako bi se i ovoj grupi što pre omogućilo da budu rasterećeni birokratskog tereta.

Značaj ove mere vlade komentarisao je za Tanjug poreski Savetnik Milan Trbojević, koji smatra da će dosadašnje gubljenje vremena i novca na šalterima, najzad biti deo prošlosti za ovu grupu građana.

Automatska overa obuhvata i članove porodica ovih lica koji se preko njih osiguravaju. 

Takođe, ova mera se odnosi i na lica koja su zdravstveno osigurana po osnovu invalidnosti kao i mentalno nedovoljno razvijene osobe, zatim lica koja se leče od HIV infekcija i drugih zaraznih bolesti, malignih oboljenja, oboleli od retkih bolesti, lica starija od 65 godina, žrtve nasilja u porodici i trgovine ljudima... 

Automatska overa kartica zdravstvenog osiguranja nastala je povezivanjem baze Republičkog fonda za zadravstveno osiguranje (RFZO) sa bazama Poreske uprave, Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja (CROSO), odnosno Fonda PIO i Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ). 

Sva osigurana lica, bez obzira na osnov osiguranja imaju mogućnost da provere da li ima je overena zdravstvena kartica na sajtu Republičkog fonda, dok poslodavci od sada imaju mogućnost da prate status overe kartica za svoje zaposlene preko portala Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja. 

Izvor: Tanjug.rs

Opština Alibunar i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Error: No articles to display

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Februar 2020 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29