Žene iz opštine Alibunar: Viktorija Sekešan, predsednica Udruženja "Vredne ruke Banata"

Autor :  Mar 08, 2018
Naša sugrađanka Viktorija Sekešan (38 godina), rođena je u Beloj Crkvi odakle su se roditelji odmah nakon njenog rođenja preselili u Vladimirovac. 
Osnovnu školu je završila u svom selu, a srednju Geodetsku školu u Novom Sadu. 2006. godine se zaposlila u katastru u Alibunaru gde i danas radi.
 
Međutim, njena prava veština i ljubav je pravljenje rukotvorina i nadaleko čuvenih kolača, a te svoje veštine je usavršila u udruženju žena „Vredne ruke Banata“ u kome je aktivna članica od 2013. godine. Juna 2017. godine su je članice postavile za predsednicu udruženja.
 
- Može se reći da sam u udruženju skoro od samog početka, jer je udruženje formirano 2012. godine. Od žena u udruženju sam mnogo naučila. Pre svega, naučila sam dosta o životu od svojih starijih i iskusnijih koleginica, a takođe sam usavršila kulinarske veštine po čemu smo sve mi zapravo i prepoznatljive. Udruženje trenutno broji 28 žena i često dobijamo nove članice. Najstarija članica i osnivač udruženja je Minerva Geleza, a najmlađa Sandra Mišković. Udruženje je multinacionalno i čine ga Srpkinje, Rumunke, Makedonke i Crnogorke. Zajedno vezemo nošnje, stoljnjake, marame, torbice, ukrašavamo predmete tehnikom dekupaža, crtamo, a ono što najbolje pravimo jesu kolači, krofne, kifle, štrudle, pogače i ostale slane i slatke poslastice. Učestvovale smo na mnogim izložbama i takmičenjima gde smo zauzimale pobednička mesta i osvajale lepe nagrade. Na međunarodnom takmičenju u pravljenju ruske salate u Pančevu smo osvojile prvo mesto. Na Beogradskom sajmu smo osvojile drugo mesto. Bile smo učesnice „Slaninijade“ u Kačarevu, manifestacije „Zlatne niti – perla i posela“ u Vrnjačkoj Banji, Karnevala u Pančevu, Beogradskog manifesta... 
 
Pored manifestacija na kojim su stalne učesnice, a neretko i pobednice o čemu svedoče mnogobrojni pehari, diplome i medalje, udruženje žena „Vredne ruke Banata“, na čijem je Viktorija čelu, je pokrenulo i sopstvenu manifestaciju „Dunja i plodovi jeseni“, koja iz jeseni u jesen okuplja sve više takmičara i privlači sve veći broj posetilaca.
 
- Posebno smo ponosne na našu manifestaciju „Dunja i plodovi jeseni“ koju uspešno organizujemo već šest godina. Manifestacija je poprimila međunarodni karakter i okuplja sve više ljudi iz godine u godinu. Svake godine tu predstavljamo svoje rukotvorine i prepoznatljive specijalitete. Podržavaju nas žene iz ostalih udruženja i jako dobro sarađujemo sa njima, a naročito sa udruženjima iz Dobrice, Ilandže, Alibunara, Banatskog Karlovca, Banatskog Novog Sela, Ovče i Žitkovice. Ciljevi udruženja jesu da naši recepti osvajaju najbolje nagrade i da manifestaciju „Dunja i plodovi jeseni“ podignemo na viši nivo. Verujemo u kvalitet naših proizvoda i mislimo da bismo mogli i komercijalno da ih pravimo i prodajemo.
 
Za kraj, ova vredna i umešna žena je pozvala sve mlade domaćice da im se pridruže, kako bi udruženje bilo bogatije sa još više vrednih ruku Banata.
 
- Preporučujem mladim domaćicama da se priključe našem udruženju kako bi naučile nešto novo i poboljšale svoje kulinarske veštine, ali i da se zajedno družimo i zabavljamo. Ne postoji nikakav uslov za nove članove, već samo želja za novim znanjima i sticanjem novih prijateljstava. 
Opština Alibunar i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Error: No articles to display

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Mart 2019 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31