Održan Festival narodnih običaja Rumuna i Marcišora

Autor :  Mar 13, 2018
Marcišor je mali broš, simbol ponovnog oživljavanja prirode nakon duge zime i simboličan vesnik proleća koga su naši stari darivali dragim osobama prvog dana meseca marta, po kome nosi i ime. Verovalo se da oni koji ga nose okačenog na grudima jedan ili više dana biće zaštićeni od bolesti, bogati i srećni.
Zbog toga kod Rumuna majke su plele marcišore tradicionalno u dve boje - crvenoj i beloj i darivale ih deci, ćerkama i sinovima.
 
1. marta Rumuni proslavljaju Marcišor, a tim povodom je i ove godine u opštini Alibunar održan festival u želji da se očuva ova divna tradicija.  Festival je otvoren 09. marta u sali osnovne škole izložbom marcišora izrađenih od strane učenika osnovne škole “1. Maj” iz Vladimirovca. Želja osnivača festivala je oživljavanje starih rumunskih običaja, koji se prenose sa generacije na generaciju, kao i očuvanje tradicionalnih običaja koje rumunska zajednica ne bi smela da zaboravi. Lepota ovog festivala je samo uključivanje učenika, nastavnog osoblja, roditelja, baka i deka i vremešnih ljudi sa iskustvom, koji su živeli sa tim običajima i aktivnostima vezanim za rumunski folklor. Izložbu su upotpunili i štandovi velikog broja udruženja žena iz Seluša, Nikolinaca, Barica, Banatskog Novog Sela i Vladimirovca. Štandovi ispunjeni narodnim rukotvorinama, narodnim nošnjama, ručnim radovima, raznim poslasticama kao i raznovrsnim „marcišorima“ posetioce su ostavili zadivljenim. 
 
U drugom delu festivala, nazvanog “Stari Običaji”, a održanog u Domu kulture u Vladimirovcu, prisutni su imali priliku da upoznaju rumunske narodne običaje i kulturu. Na početku programa, prisutnima su se obratili predsednik SO Alibunar, Siniša Gavrančić i konzul Rumunije u Vršcu, George Dinu. Kroz obraćanje izuzetno važnih i cenjenih gostiju, mogli smo da čujemo euforiju povodom saznanja da će u bliskoj budućnosti stanovnici Vladimirovca dobiti novu zgradu osnovne škole.
 
Sa željom da se kroz vekove sačuva bar deo narodnih običaja, programom koji su organizatori pripremili imali smo priliku da se upoznamo sa tradicionalnim verskim i kulturnim elementima. Svake godine, privučeni ovom manifestacijom, u opštinu Alibunar dolaze i gosti iz drugih gradova Srbije i Rumunije. Pored domaćina, program su svojim tačkama upotpunili đaci osnovne škole “Branko Radičević” iz Smedereva, “2.oktobar” iz Nikolinaca, „3.oktobar“ iz Lokava, „Bratstvo i jedinstvo“ iz Seleuša, „Koriolan Doban“ iz Kuštilja, „Sveti George“ iz Uzdina, gimnazijalci “Borislav Petrov Braca“ iz Vršca i naši gosti, učenici gimnazije likovnih umetnosti i gimnazije “Milivoj Trifunski” iz Rumunija.
 
Opština Alibunar i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Error: No articles to display

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Mart 2019 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31