Uskoro naplata putarine na putnom pravcu Vršac - Beograd?

Autor :  Apr 20, 2018

U poslovnoj strategiji "Putevi Srbije" razmatraju naplatu korišćenja i puteva prve B kategorije. Namet bi, ukoliko dobije "zeleno svetlo" nadležnih, plaćali kamioni teži od 12 tona, a to bi svakako važilo i na putnom pravcu od Beograda do Vršca, preko Pančeva.

Ukoliko zaživi ideja "Puteva Srbije" mogla bi da počne da se naplaćuje i vožnja srpskim magistralama. Doduše, samo za "teškaše", kamione teže od 12 tona. Ovaj scenario navodi se u Dugoročnom i srednjoročnom planu poslovne strategije ovog preduzeća u narednoj deceniji, do 2027. godine. Uvođenje putarine i na državnim putevima prve B kategorije moralo bi najpre da odobri nadležno ministarstvo. 

U prvoj fazi bi se putarina plaćala na najfrekventnijim magistralama. U drugoj fazi, putari bi namet obračunavali i kamionima težim od 3,5 tone. Ideja naplatnog sistema već postoji.

- Ukoliko se takva odluka donese, naplatni sistem se može lako proširiti i na naplatu putarine na državnim putevima prvog B reda, za one kategorije vozila za koju odluka bude glasila - stoji u strategiji "Puteva Srbije". - U tehnološkom smislu, to bi bilo proširenje elektronske naplate putarine, koje bi se realizovalo istom opremom kojom je realizovan i ENP sistem na auto-putevima, bez izgradnje naplatnih stanica. Sektor za naplatu putarine osmislio je novi sistem naplate na državnim putevima prvog B reda za vozila čija ukupna težina prelazi 12 tona, odnosno 3,5 tona u drugoj fazi, čija je prezentacija na godišnjoj konferenciji Udruženja koncesionara auto-puteva Evrope 2015. godine, potvrdila da ovaj novi koncept za naplatu putarine predstavlja funkcionalno, efikasno i jeftino rešenje.

Instalacijom ovog sistema bi najpre bili obuhvaćeni državni putevi prvog B reda, koji imaju najveći intenzitet saobraćaja, a potom i preostali sukcesivno, u zavisnosti od raspoloživih finansijskih sredstava.

Putari od ove mere očekuju najpre - povećanje prihoda. Ali veruju da bi putarina na ovim pravcima preusmerila saobraćaj teških vozila na auto-puteve i tako povećala bezbednost saobraćaja.

Dinamika otvaranja novih naplatnih stanica zavisi od izgradnje novih puteva. Ako je verovati strategiji, tokom ove godine otvoriće se 22 nove naplatne stanice. I to od Niša do granice sa Makedonijom 12, šest od Niša do bugarske granice i četiri na potezu od Obrenovca do Požege.

Plan "Puteva Srbije" je da u budućnosti prošire način naplate putarine i to uvođenjem mogućnosti plaćanja kroz sms servise, korišćenjem kreditnih i debitnih kartica velikih transportnih operatera ili isporučilaca goriva. Planiraju i korišćenje NFC tehnologije - kratkodometne tehnologije bežične komunikacije. To podrazumeva sistem plaćanja bez dodira.

Izvor: novosti.rs

Opština Alibunar i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Error: No articles to display

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Mart 2019 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31