Seoska slava Sveti George u Nikolincima

Autor :  Apr 20, 2018

Povodom obeležavanja seoske slave Sveti George u Nikolincima u Rumunskoj pravoslavnoj crkvi dan je započeo svečanom liturgijom, potom je na letnjoj pozornici obavljeno svečana ceremonija rezanja slavskog kolača.

Crkvene obrede je služio sveštenik Manuel Janeš koji se obratio okupljenim gostima: “Okupljeni i jedinstveni pokazujete poštovanje prema precima i dajete primer jedinstva, zajedništva i poštovanja budućim generacijama. Našem selu želim napredak, a u vašim domovima sreću i blagostanje. Provedite ovaj dan, po tradiciji, ispunjeni dobrim i lepim željama prema svojim bližnjima. Srećna vam Slava dragi Nikolinčani."

- Mi poštujemo tradiciju da se na dan Malog Uskrsa i seoske slave sećamo naših predaka. Trudimo se da radosno dočekamo i ugostimo rodbinu i prjatelje iz drugih mesta. Tim povodom želim da se zahvalim svim učesnicima i sponzorima, a posebno Opštini Alibunar bez čije podrške ova manifestacija ne bi uspela”, izjavio je Đurica Kašler, predsednik organizacionog odbora manifestacije.

Pored brojnih duhovnih, kulturnih i sportskih manifestacija, održana je i 11. „Pilićijada“ na kojoj su se nadmetali u pripremanju pilećeg paprikaša brojni takmičari iz samog mesta i njihovi gosti iz Lokava, Alibunara, Banatskog Karlovca, Vršca, Plandišta i Bele Crkve. 26 takmičarskih ekipa, sastavljenih od vrhunskih kulinarskih majstora i ove godine odmerili su snage u pripremanju najukusnijeg pilećeg paprikaša.

Predstavnik Kabineta predsednika opštine Alibunar, Zoran Srdić čestitao je meštanima slavu, pozdravio prisutne među kojima su bili predstavnici raznih organizacija: “Pored ovakvih manifestacija koje Opština Alibunar maksimalno podržava, u narednom periodu potrudićemo se da poboljšamo infrastrukturu naše opštine, da istaknemo i podstaknemo multikulturalnost i multietičnost na koju smo ponosni, a sve u cilju unapređenja života naših građana” i otvorio „Pilićijadu“, poželevši svim takmičarima puno uspeha. 

Kraj kotlića u kojima se krčkao paprikaš, bilo je i roštilja, uz obavezno domaće vino. U izuzetno jakoj konkurenciji, a najbolja u pripremanju pilećeg specijaliteta bila je domaća ekipa Emilijana Ardeljana. 

Pored “Pilićijade” I tradicionalne izložbe ptica i sitnih životinja u okviru programa seoske slave, najmlađi sugrađani su imali priliku da pogledaju animatorsku predstavu koju je, uz pokroviteljstvo Centra za kuturu opštine Alibunar, održalo beogradsko pozorište “Alegretto”, kao i izložbu domaće radinosti i tradicionalnih folklornih elemenata rumunske nošnje.

 
Opština Alibunar i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Error: No articles to display

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Januar 2019 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31