Sećanje na velikog Crnjanskog u Ilandži

Autor :  Okt 28, 2019

U danima kada se u brojnim mestima i književnim krugovima obeležava 26. oktobar, datum rođenja velikana Srpske književnosti, pre svega u njegovoj zaduybini u Beogradu, svakako posebno mesto zauzima svečanost u Ilandži.

Meštani ovog sela u opštini Alibunar posebno neguju sećanje na velikog pisca koji je ovde proveo deo detinjstva i rane mladosti, od doseljavanja iz Čongrada.
Odavde je mladi Crnjanski odlazio na školovanje u velike gradove, ali se u vreme ferija vraćao, provodio letnje dane jureći „fuzbal” sa svojim vršnjacima po seoskim utrinama i sokacima. Kao student visokih škola je bio drugačiji, seoske udavače ga pamte kao lepog stasitog „fest momka” u belom odelu i belim šimikama. Prolazio je glavnim šorom, devojke su ga gledile sa kibic penyera, nije ih primećivao, bio je zagledan negde u daljinu, a one su uzdisale i žalile zbog toga.
Kasnije je u brojnim delima ovekovečio Ilandžu kao svoje rodno mesto, jer ga je tako doživljavao, s obzirom na to da je imao samo tri godine kada se porodica tu nastanila.
Svake godine u drugoj polovini oktobra ovde se održavaju „Dani Miloša Crnjanskog”. I ovom prilikom povodom njegovog rođendana ovde je bilo sportskih turnira, naročito u fudbalu, brojnih kulturnih događanja. U školi koja nosi njegovo ime, bilo je pisanje literarnih radova, recitovani su  stihovi iz njegove zbirke „Lirika Itake”.
U subotu su na svečanoj akademiji bili brojni viđeni gosti. Himnu Srbije „Bože Pravde” otpevao je crkveni hor „Sveta tri Jerarha” iz Alibunara, a goste je pozdravio prredsednik opštine Alibunar Dušan Dakić. Đaci su recitovali stihove Miloša Crnjanskog, izveli su odlomke iz „Pokondirene tikve”.
O književnom delu Crnjanskog govorio je pozorišni stvaralac Miloš Nikolić iz Beograda, evocirao je uspomene na dolazak Crnjanskog 1974. godine kada je obišao rodnu kuću i porodičnu kapelu. Poseban ugođaj pružio je glumac Ivan Bekjarev govoreći stihove Crnjanskog.
Gosti su obišli kuću gde je nekad živela porodica Crnjanski, položili venac, potom porodičnu kapelu gde su predsednik opštine Alibunar Dušan Dakić i predsednik Saveta MZ Ilandža  Darko Nikolić položili venac. Nikolić je desetorici zaslužnih za ovaj program uručio zahvalnice Saveta. Reče da je pokrovitelj manifestacije bila opština, program je pomogao Centar za kulturu opštine i škola.

Opština Alibunar i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Error: No articles to display

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Februar 2020 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29