Alibunarskom Domu zdravlja predstoje obimni radovi

Autor :  Dec 23, 2019

Na centralnoj zgradi Doma zdravlja u Alibunaru sledeće godine treba da budu izvedeni radovi koji će povećati energetsku efikasnost objekta.

Investicija obuhvata rekonstrukciju termičkog omotača zgrade, zamenu stolarije i unutrašnjih svetiljki, te unapređenje sistema grejanja. Procenjena vrednost radova je 40,6 miliona dinara, od čega je manji deo novca planiran u opštinskom buyetu za iduću godinu, dok ostatak para lokalna samouprava očekuje iz drugih izvora.

- Obezbedili smo novac u budžetu i za radove u unutrašnjosti kao što su krečenje, popravljanje instalacija i slično, jer nam je namera da zgradu celu renoviramo – kaže predsednik alibunarske opštine Dušan Dakić. – Trudimo se maksimalno da pomognemo Domu zdravlja. Preuzeli smo na sebe otplatu duga od 90 miliona dinara koji je Dom zdravlja, odnosno apotekarska ustanova koja je radila u njegovom sklopu, imala prema dobavljaču lekova.

Time smo ga rasteretili obaveza i omogućili da nesmetano radi.

Lokalna samouprava se stara i da popravi kadrovsku strukturu u toj zdravstvenoj ustanovi koja se suočava sa nedostatkom lekara, jer oni napuštaju alibunarsku opštinu i odlaze u veća mesta. Prvi čovek opštine kaže da su uspeli da zaposle tri mlada lekara, među kojima je i bračni par iz Niša. Lokalna samouprava je preuzela i obavezu da finansira iz sopstvenog buyeta plate za njih, kao i da izdvaja novac za zarade četiri medicinske sestre i dva vozača u službi hitne pomoći. 

- To nije uobičajeno, ali je bilo potrebno da se uradi kako bismo obezbedili žiteljima naše opštine uslove za lečenje - kaže Dakić. - Stanovništvo je mahom staračko, opština razuđena, s jednog na drugi kraj valja preći oko 70 kilometara. Nastojimo da Dom zdravlja ustrojimo tako, mada se plašim da nećemo uspeti zbog smanjenja broja stanovnika u potpunosti to da postignemo, da svako selo ima svog lekara, ali gledaćemo da ga ima barem svaki drugi ili treći dan. U svakom selu postoje ambulanta i apoteka, ali sticajem okolnosti došlo je do osipanja kadra. Lekari odlaze u veće centre, i mi činimo sve što je u našoj moći sa buyetom koji je takav kakav jeste, da omogućimo stanovništvu odgovarajuću zdravstvenu zaštitu. 

Pred nadležnima je u sledećoj godini još jedan zadatak, a to je izdavanje apoteka pri domovima zdravlja. Zbog finansijskog kraha prethodnog zakupca, taj postupak mora da se ponovi.

Opština Alibunar i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Error: No articles to display

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Februar 2020 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29