Putevi do vetroelektrana

Autor :  Apr 12, 2016

Predsednik Opštine Alibunar Predrag Belić i projekt menadžer belgijske kompanije „Vindvižn” (WindVision) Lazar Lazendić potpisali su ugovor o finansiranju i izvođenju radova na izgradnji i rekonstrukciji nekategorisanih puteva u obuhvatu budućih Vetroelektrana Alibunar 1, snage 99 Mw i Alibunar 2, snage 75 Mw.

- Realizacijom ugovora se planira ishodovanje svih potrebnih dozvola, rekonstrukcija i izgradnja putne mreže atarskih puteva ukupne dužine do gotovo 60 kilometara, čime će se obezbediti transport velikogabaritne opreme i komponenti vetrogeneratora – rekao je prilikom potpisivanja ugovora Lazar Lazendić.

Interes lokalne zajednice u ovom projektu je da dobije unutar svoje katastarske opštine, mrežu uređenih, stabilnih i asfaltiranih atarskih puteva, koje će koristiti u cilju efikasnije poljoprivredne proizvodnje, najpre, a u budućnosti i lakši pristup i transport u međumesnom saobraćaju.

- Potpisivanje ovog ugovora još jednom jasno potvrđuje nameru naše lokalne samouprave da pruža punu podršku evropskim kompanijama koje žele da investiraju u naš kraj – rekao je predsednik Opštine Alibunar Predrag Belić. - Na ovaj način ujedno stvaramo uslove za unapređenje ekonomskog ambijenta, ne samo u opštini, već celom južnobanatskom regionu, pa i u Vojvodini.

Specifičnost saradnje sa kompanijom „Vindvižn” leži u činjenici da su oni svoja ulaganja usmerili u oblast energetike iz obnovljivih izvora energije, što praktično predstavlja budućnost. Belgijski investitor će, kako je rečeno, podići dve vetroelektrane, a prethodno će izgraditi puteve koji će im omogućiti da transportuju svoju opremu tokom realizacije projekta.

- Atarski putevi ostaju na korišćenje našim građanima, tako da možemo reći da se radi o svojevrsnoj donaciji našoj opštini. U ovom projektu Opština Alibunar ima ulogu investitora na rekonstrukciji i izgradnji atarske putne mreže, a kompanija „Vindvižn” je glavni finansijer – dodao je Predrag Belić.

Ovaj ugovor je samo jedan u nizu već potpisanih i realizovanih sporazuma između ove kompanije investitora i alibunarske lokalne samouprave, kojima se otvaraju vrata kapitalnim investicijama u oblasti energetike.

Opština Alibunar i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Error: No articles to display

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Novembar 2019 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30