Od 1. septembra - programiranje obavezan predmet za osnovce

Autor :  Avg 29, 2017

Od 1. septembra informatika definitivno postaje obavezan predmet u petom razredu osnovnih škola u Srbiji. Mnogi đaci će se sada po prvi put upoznati i sa programiranjem.

Deca koja su recimo pre dvadeset godina znala da rukuju računarom, smatrala su se izuzetno naprednom, danas skoro da nema deteta koje ne poznaje osnove računara. I sada, nakon dugogodišnjeg izbornog predmeta, informatika najzad postaje obavezna. 

Definitivno je došlo vreme da se računarstvo tretira jednako kao i sve ostale nauke. Pa čak i programiranje, koje je nekada važilo za izrazito teško. 

- Neće biti teško, svaka struka kada ima ono profesionalno kako se radi, kada bi se tako učila deca, to bi bilo teško. Ali za svaku drugu struku kada se uče mlađi uzrasti, to se da prilagoditi, pa se i programiranje može prilagoditi i u materijalima koje je fondacija ''Petlja'' objavila. Ono jeste prilagođeno tako da bude zanimljivo, kaže Nebojša Vasiljević, direktor Fondacije "Petlja". 

Materijali fondacije ''Petlja'' napravljeni su u koordinaciji sa Ministarstvom prosvete i dostupni su svakom ko poseti sajt. Medjutim neka deca su već informatiku pohažala kao izborni predmet pa je pitanje koliko će njima biti dosadno. 

- Deca koja su naprednija imaju prilike da idu na dodatne nastave, sekcije i takmičenja iz programiranja. Tako da u stvari uvek postoji prostor za one koji su nadareniji, da dodatnim aktivnostima postignu nešto više, dodaje Vasiljević. 

Kao svoj doprinos uvođenju programiranja u škole, Fondacija ''Petlja'' će tokom prvog polugodišta organizovati obuke nastavnika, kako bi već u drugom polugodištu đaci počeli sa učenjem. 

Izvor: b92.net

Opština Alibunar i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Maj 2019 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31