Odštampajte ovu stranicu

Do kraja meseca prvi konkursi iz IPARD fondova, traktor za početak

Autor :  Dec 11, 2017

Prva sredstva iz IPARD programa za ruralni razvoj biće usmerena na nabavku novih traktora i mehanizacije. Poljoprivrednici prve konkurse mogu da očekuju do kraja decembra.

Za tu namenu iz Evropskih fondova i državne kase izdvojeno je oko 40 miliona evra. Tokom trajanja programa, do 2020, Poljoprivrednici mogu da konkurišu samo za po jedan traktor.

Poljoprivrednici koji godinama čekaju pomoć iz evropskih fondova, sada konačno mogu da počnu da prikupljaju dokumenta za konkurs.

Da bi mogli da konkurišu traži se tri godine iskustva u poljoprivrednoj proizvodnji. Za one bez prakse uslov je ili završena srednja poljoprivredna škola ili diploma bilo kog fakulteta. 

Poljoprivrednicima su za konkurisanje, između ostalog, potrebni - poslovni plan, dozvole, ponude dobavljača. Poljoprivredne savetodavne službe imaju zadatak da ih o svemu tome informišu ali i da im pomognu u pribavljanju dokumenata. 

A samu investiciju, kupovinu mehanizacije, prvo finansira sam poljoprivrednik. Tek onda može da pošalje zahtev da mu se deo uloženog novca vrati. Na povraćaj od 65 odsto mogu da računaju poljoprivrednici mlađi od 40 godina, na 70 odsto oni koji ulažu u planinskim područjima.

Takođe propisano je da u zavisnosti od veličine poseda zavisi i jačina traktora koji može da se kupi. To znači da, na primer, voćar koji ima pod zasadom od dva do 10 hektara, može da kupi traktor snage do 60 kilovati. Jači, do 80 kilovati može da nabavi za voćnjak od 10 do 50 hektara.

Izvor: RTS.rs

Opština Alibunar i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"