Roditelji u Srbiji od sada besplatno mogu da testiraju bebe na nasledne bolesti

Autor :  Maj 11, 2018
Specijalizovana laboratorija koja omogućava svim roditeljima u našoj zemlji da svoju novorođenčad testiraju na urođene metaboličke, endokrine i druge bolesti, otvorena je prošle nedelje u Kliničkom centru Srbije.

Ovakve analize do sada je bilo moguće uraditi samo u inostranstvu, po ceni od najmanje 400 evra.

Analize će se raditi o trošku Fonda za zdravstveno osiguranje, a naplaćivaće se samo analize stranim državljanima. Testovi će se obavljati pomoću samo nekoliko kapi krvi novorođenčeta, koja se uzima iz pete, a rezultati će biti poznati već nakon dva dana.
 
Koliko je otvaranje takve laboratorije značajno pokazuje i podatak da jedno od 1.250 novorođene dece boluje od bolesti koje ne mogu biti uočene bez ovih analiza krvi.
 
- Urođene metaboličke bolesti su heterogena grupa poremećaja metabolizma i često su posledica nedostatka ili smanjene aktivnosti enzima koji učestvuju u metabolizmu proteina, ugljenih hidrata i masti. Kliničke prezentacije su različite, a simptomi bolesti mogu da se ispolje i posle više meseci ili godina. Ukoliko lečenje ne počne odmah, može doći do oštećenja organa, kao i telesnih i psihičkih oboljenja", kaže za "Blic" direktorka Centra za medicinsku biohemiju KCS Sanja Stanković.
 
Metode koje se koriste u ovoj laboratoriji do sada nisu korišćene u zdravstvenim ustanovama u Srbiji. Sada će, recimo, po prvi put, biti korišćena masena spektrometrija.
 
- Naša laboratorija poseduje dva tečna hromatografa sa masenim detektorom. Jednom analizom urađenom ovom metodom moguće je da se indetifikuje i izmeri više metaboliteta i detektuje više potencijalnih metaboličkih poremećaja, priča dr Stanković.
 
Ovom metodom može da se traga za oko 30 naslednih poremećaja, ali se njihov broj stalno povećava.
 
- Primera radi, moguće je otkriti urođeni poremećaj metabolizma masnih kiselina, koji može da dovede do metaboličkih kriza, kome, pa i do fatalnog ishoda. Zatim, ukoliko se ne leči, glutarna acidurija tip-1, može da uzrokuje sliku akutnog oštećenja mozga sa teškim poremećajima u kretanju, objašnjava za beogradski list dr Stanković.
 
Na početak rada ove laboratorije čekalo se nešto više od dve godine, a razlog leži u procedurama koje su morale biti ispoštovane, ali i RFZO, koji je kasnio s obećanom dokumentacijom.
 
Izvor: Blic.rs, Foto: Ilustracija
Opština Alibunar i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Januar 2020 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31