Dva vetroparka u Alibunaru

Autor :  Dec 16, 2019

Među potencijale kraja, koji su na najbolji način iskorišćeni u Alibunaru, spada energija vetra. Alibunar ima dva vetroparka na svojoj teritoriji –„Mali Bunar” i „Alibunar”.

– Osim ta dva vetroparka koje je izgradila belgijska kompanija „Elisio”, u najavi je izgradnja još jednog s 57 turbina. On će se protezati od Vladimirovca ka Novom Kozjaku. U sredu će biti potpisan ugovor s belgijsko-holandskom kompanijom „Vindvižn”, a vetropark će se zvati „Banat 1”. Od proleća će oni krenuti u  izgradnju vetroparka. To će podrazumevati i izgradnju 70 km saobraćajnica kroz atar. Koristi od toga osetiće i sami poljoprivrednici zbog bolje komunikacije do svojih njiva, a i vrednost zemlje će, zahvaljujući tome, porasti. S ukupno 24 turbine, koliko imaju pomenuta dva vetroparka, mogla bi se snabdevati strujom cela opština, kaže predsednik opštine Alibunar Dušan Dakić.

Da postoji potencijal za investiranje u Alibunaru, osim Italijana, uvideli su i kineski privrednici. Oni su u više navrata u poslednje vreme boravili u opštini. Reč je o privrednicima iz jedne od najbogatijih provincija u Kini – Šandonga. Po Dakićevim rečima, Kinezi su zainteresovani za dve lokacije, od kojih je jedna je u Alibunaru, na izlazu prema Banatskom Karlovcu, a druga na pola puta od Banatskog Karlovca ka Nikolincima. Poslata su pisma o namerama i taj proces je u toku.

– U budžetu za sledeću godinu planiramo pare za komunalno opremanje tih zona. Kinezi su pokazali veliko interesovanje, čak su spremni da deo sami finansiraju. U pitanju je prehrambena proizvodnja. Osim zapošljavanja oko 140 radnika, zainteresovani su i za zasnivanje kooperantskog odnosa s ovdašnjim proizvođačima, što bi nam mnogo značilo, ističe Dakić.

Opština Alibunar i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Error: No articles to display

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Februar 2020 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29