Ulaganja u Alibunar: Novi bunari, filteri...

Autor :  Dec 17, 2019

U Devojačkom Bunaru završen je i u eksploataciji novi bunar. U toku je i ispitivanje izdašnosti tog izvorišta pitke vode. U Nikolinicima treba ovih dana da budu ugrađeni filteri za filtriranje vode i po obećanjima, žitelji tog sela od 26. decembra će piti zdravu i čistu vodu.  

Predsednik opštine Alibunar Dušan Dakić kaže da je u pogledu vodosnabdevanja i odvoda otpadnih voda još mnogo posla pred njegovim timom. U opštinskom budžetu je planiran novac za izradu projektno-tehničke dokumentacije za fabriku vode, ali velike nade se polažu i u obećanje predsednika Aleksandra Vučića da će država ulagati u sektor vodovoda i kanalizacije na teritoriji cele Srbije.

Predsednik opštine ističe da je Vladimirovac, zahvaljujući ulaganju Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Republike Srbije, ove godine praktično dobio novu školu, budući da je rekonstrukcija nekadašnje zgrade podrazumevala zamenu ne samo azbestnog materijala, od kojeg je bila sagrađena kao i većina ostalih školskih objekata na teritoriji te lokalne samouprave, nego i svih ostalih elementa, od poda do krova.

Novcem iz budžeta opština finansira i rekonstrukciju kuhinje za izvođenje praktične nastave kuvarskog smera u Srednjoj ekonomskoj školi „Dositej Obradović”, jedinoj na teritoriji cele opšine. Pokušaj da se oformi obućarsko odeljenje u toj školi posledica je predloga italijanske fabrike obuće „Parilab”, koja uspešno radi u Alibunaru već nekoliko godina. U toj fabrici, u kojoj je posao našlo 350 radnika, planiraju da povećaju broj zaposlenih za još 250.

Po Dakićevim rečima, menadžment „Parilaba” iskazao je želju za otvaranjem obućarskog smera u alibunarskoj školi i volju da finansira opremanje kabineta. Bila bi to, kako on kaže, neka vrsta dualnog obrazovanja, posle kojeg bi srednjoškolci odmah dobili posao u fabrici.

– Ne može se poreći da je u našoj opštini postojao problem s izdavanjem državnog poljoprivrednog zemljišta u zakup – kaže Dakić. – Bilo je mnogo nepravilnosti. Da bismo to predupredili, prošle godine smo državno poljoprivredno zemljište izdali na tri godine i na taj način sprečili veliki deo uzurpacija. Opština ima oko 14. 886 hektara državnog zemljišta za zakup, od čega je, naravno, deo obradiv, a deo ne. Ove godine je prihod od zakupa oko 90 miliona dinara, što je značajna cifra za našu opštinu. Svakako će se deo vratiti u poljoprivredu..U budžetu za 2020. predvideli smo 40 miliona dinara za poljoprivredu da bismo popravili situaciju. Atarski putevi su u lošem stanju, kao i mostovi u takozvanom nikolinačko-dobričkom ritu, pa ćemo se njihovom popravkom pozabaviti i na taj način učiniti nešto za doborobit poljoprivrednika.

Opština Alibunar i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Error: No articles to display

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Februar 2020 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29