Nedimović sa poljoprivrednicima u Alibunaru o merama agrarne politike

Autor :  Dec 17, 2019

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović obišao je juče Opštinu Alibunar, drugi put u poslednjih nekoliko meseci. Ovoga puta, sa poljoprivrednim proizvođačima je tokom popodneva i večeri razgovarao u gazdinstvima u Alibunaru, Dobrici i Lokvama.

Cilj ovakvih sastanaka sa poljoprivrednicima je, kako je više puta istakao ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, da se u direktnim razgovorima sa proizvođačima na terenu, pronađu najbolji načini da se mere agrarne politike prilagode njihovim potrebama.

Na ovaj način mnogo je lakše i predstaviti konkretne mere i zainteresovati ih za njihovo korišćenje.

„Što se tiče Opštine Alibunar, u 2019. godini za 27 odsto je bilo više zahteva za subvencije nego u 2018., što je dobro. Alibunar pre par godina nije baš bio dobar primer, ali mislim da se stvari menjaju na bolje i da to sve ide kako treba. Mi više nemamo problema u tom delu, nema više toliko pritužbi, i nadam se da to sada ide u dobrom pravcu“, kaže ministar Nedimović.

Da se stvari menjaju na bolje, potvrđuje i predsednik Opštine.

„Mi smo smo formirali radnu grupu, koja će kasnije prerasti u Odeljenje, koja se bavi upravo agrarom. Jedan od zadataka te grupe, odnosno budućeg odeljenja, biće upravo promovisanje subvencija kako pokrajinske, tako i republičke vlade, i svih drugih fondova“, dodaje predsednik opštine Alibunar Dušan Dakić.

Lavinel Ardeljan, poljoprivrednik iz Alibunara u čijem domu je započet ministrov obilazak opštine, nije do sada koristio nikakve subvencije, ali o tome sada ozbiljno razmišlja.

Sava iz Dobrice sa sinom obrađuje oko 100ha, ima 30 krava muzara i 25 junica. Koristio je ove godine podsticaje ministarstva za nabavku traktora i kaže da je danas tako nešto mnogo lakše i povoljnije

Alen sa svojom porodicom u Lokvama obrađuje 150ha, pretežno gaje soju, ali i druge kulture, a cilj im je kaže obnova mehanizacije, što i rade zahvaljujući konkursima poslednjih nekoliko godina.

„2017. dobili smo 50 odsto povraćaj na prskalicu, ove godine na traktor preko IPARD-a 65 odsto, i sad sam konkurisao za subvencije kao mladi poljoprivrednik, od 75 odsto, što je po meni jako dobar konkurs, i jako dobro stoje stvari“, zadovoljan je Alen Skumpija.

Za naredne dane ministar Nedimović je najavio posete gazdinstvima na teritoriji Grada Vršca i Opštine Bela Crkva.

Opština Alibunar i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Error: No articles to display

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Februar 2020 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29